Nederlandse consumenten geven de komende twee jaar meer uit en dat draagt sterk bij aan de economische groei. Mede daardoor groeit de Nederlandse economie in 2025 en 2026 gestaag, verwachten economen van Rabobank.

Dat draagt volgens hen ook bij aan de brede welvaart, die iets zegt over het welzijn van Nederlanders.

Economen van de bank verwachten volgend jaar 1,7 procent economische groei en een jaar later 1,3 procent groei.

Nederlanders zien hun lonen de komende tijd waarschijnlijk harder stijgen dan de prijzen, waardoor Rabobank rekent op extra consumentenuitgaven. Omdat die goed zijn voor 40 procent van de economie, heeft dat een aanzienlijk effect.

De hogere koopkracht is ook goed voor de brede welvaart, denkt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar.

Ook de overheid geeft de komende twee jaar waarschijnlijk meer uit, wat bijdraagt aan het bruto binnenlands product (bbp). Het gaat onder andere om extra zorguitgaven en investeringen in defensie en de overgang naar groene energie.

Bedrijven investeren minder

Maar bedrijven investeren begin 2025 waarschijnlijk minder, wat de groei remt. Dat komt doordat een gunstige belastingregeling voor de aankoop van bestelwagens met brandstofmotor volgend jaar stopt.

In de loop van volgend jaar en 2026 rekent Rabobank weer op aantrekkende investeringen, geholpen door lagere rentes die meer financiële ruimte bieden.

Ook lijdt de export mogelijk onder handelsspanningen met China en de importheffingen waar de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump mee dreigt.

Wat de brede welvaart betreft zijn ook niet alle door Rabobank onderzochte ontwikkelingen louter positief. Zo neemt de werkloosheid wat toe, ook al blijft die nog altijd laag.

En mensen met een baan gaan meer uren werken, wat mogelijk negatief uitpakt voor de balans tussen werk en privé.

Eerder kwam ABN AMRO met een prognose voor 2025. Economen van de verwachten volgend jaar 1,5 procent economische groei.